MARI KETO – SLIGHT DELIRIUM

12 September - 3 October

MARI KETO - SLIGHT DELIRIUM

I Utställningen Slight Delirium presenterar Galleri Sebastian Schildt + för första gången i Sverige finska Mari Keto med en fullständig översikt av hennes arbete (2011 – 2015). Utställningens titel, Slight Delirium, avser ett tillstånd där det är omöjligt att skilja mellan verkligt och overkligt, fakta och fiktion.

Tre centrala teman löper parallellt genom Ketos konst: Den glittrande ytan i populär kulturens besatthet av kändisar, den desperata jakten på statussymboler samt döden, som manifesteras i mikrovärldar med skelett av mytologiska varelser.

Med bilder av välkända popikoner utförda i för ögat dyrbara material, vill Mari Keto utforska vårt samhälles besatthet vid kändisskap.  I temat Fashion Victims belyser hon vår jakt på lyx och statussymboler där varumärken blir till troféer.  Keto undersöker i sitt tredje tema vår förlorade tron på det mystiska i en värld som ständigt kräver vetenskapliga bevis. Hon bygger små mikrovärldar som bebos av änglar, feer och sjöjungfrur. I små kuriosakabinett har de små varelserna infångats och lämnats att dö.

Mari Ketos arbeten refererar till antikens, renässansens och barockens memento mori men också till 60- och 70 talets popkonst med elementära symboliska uttryck. Hennes klassiska utbildning som juvelerare syns tydligt hennes val av material och en extrem precision i genomförandet, där materialen är ofta laddade med mening.