Celadon Seas, från Barriärrev till Barents hav

13 september - 2 oktober

Internationellt kända australienska Pamela Wilson gästar under hösten Galleri Sebastian Schildt+ med sina textilier vävda både med metallens och linets gyllene trådar. Textilier stora så att de kan förgylla en hel vägg. Med på utställningen har hon också sina halssmycken, vävda till den perfekta passformen.

 

Med sig i sina verk har Pamela Wilson havet som budbärare. Hennes uppväxtår nära Barriärrevet har satt sina spår. Som barn kunde hon aldrig se sig mätt på skiftningarna i havet och vågornas färger.

De blå och grå färgnyanserna är återkommande i alla hennes verk.

 Men kanske är det ändå den svalt grågröna färgen som Pamela Wilson använder mest.

- Jag valde den jämt och jag försökte förstå varifrån den kom. Jag tittade i havet och i skogen men hittade den inte. Så en dag stod jag framför det väldoftande eucalyptusträdet och där var färgen!

Lite senare upptäckte jag att det också är precis den färg som kineserna använde på sin keramik, berättar Pamela Wilson.

 Pamela Wilson, född och utbildad i Australien inom textil, silver och guldsmide och bosatt i Sverige sedan 1987. Hela sitt verksamma yrkesliv har hon arbetat i varierande material som silver, aluminium, järn, koppar, plast och papper för att på senare år mer och mer övergå till de tunnaste trådar i lin och silke.  Pamela Wilson skapar sina textilier och smycken med hjälp av textila tekniker inklusive väv, stickning och stygn.

 

Pamela Wilson berättar:

”De textila teknikerna och mina material tillåter mig att arbeta spontant i både stora och små former vilket kan skapar de levande effekter som återspeglar livet som finns i haven omkring oss.”