Ru Runeberg, Insekter

5 oktober - 6 oktober

Den 6 – 7 oktober gästas Galleri Sebastian Schildt + av finska silversmeden Ru Runeberg. Utställning ”Insikter” där vår kittlande fascination av insekter även ger insikt om att allt inte är som det ser ut. Ru Runebergs smidda insekter döljer mer att upptäcka för den som ger sig tid.

Silverkonstnären och tillika galleristen Sebastian Schildt berättar att Ru Runeberg i sina objekt lyckas förena både skulptur och brukskonst, på ett alldeles eget sätt.
- Han leker med betraktaren och serverar inte allt på en bricka. Det finns många som passerar Ru Runebergs skulpturala insekter utan att ha en aning om att där också finns en funktion. Objekten är fascinerande bruksföremål. Dessutom lyckas han förena två klassiska material på ett mycket spännande sätt, berättar Sebastian Schildt.

Ru Runeberg blandar gärna glas och silver. Två helt skilda klassiska hantverk. Silver som tar lång tid att smida och glas som bara har några sekunder på sig att hitta sin form. Silvret dominerar i Runebergs föremål men glaset både höjer konstverket och ger färgen. Glaset låter Runeberg blåsa på Notsjö glasbruk, det anrika bruket som än idag tillverkar Ittalas glas. För att få den perfekta formen slipar och polerar han allt sitt glas själv. Därefter börjar arbete med silvrets form.

Inspiration till sina objekt hittar Runeberg i naturen men han stiliserar gärna dess former.
- Men den största skillnaden är nog att de insektsinspirerande bruksskulpturerna är tiotals gånger större än de kryp som finns i naturen, berättar Ru Runeberg.